úterý 10. února 2015

Secubun aneb Házet sóju na čerty

Minulý týden ráno mě na Googlu pozdravilo tohle logo a já si vzpomněla, že už pár týdnů potkávám v obchodech zvláštně balené pytlíčky sójových bobů.

zdroj obrázku
3. února byl totiž svátek zvaný secubun 節分. Znaky znamenají dělení, resp. střídání ročních období. Podle starého lunárního kalendáře začíná na začátku února jaro, jeho první den, který letos připadl na 4. února, se označuje jako  tzv. riššun 立春 a secubun se slaví v jeho předvečer.

Během tohoto svátku chodí lidé po domě, rozhazují pražené sójové boby a křičí oni wa soto, fuku wa uči, tedy čerti ven, štěstí dovnitř. Tento rituál rozhazování bobů se nazývá mamemaki. Dospělí natáhnou masku čerta a nechávají se zasypávat zmíněnými boby, které po nich s gustem házejí děti. Poté by měl každý sníst počet sójových bobů odpovídající jeho věku, což mu zajistí další rok dobrého zdraví.
zdroj obrázku



Jedná se vlastně o obdobu českých Hromnic (2. února), kdy se pálí jmelí a další pozůstatky zimy, aby byli odehnáni démoni  a v domě se drželo štěstí. Také můžeme tento svátek přirovnat k pálení Morany, které má podobný význam, ale odehrává se až později z jara.

Dříve se secubun podobal našim svátkům ještě více. Ve 13. století bylo rozšířeným opatřením proti démonům pálení smrdutých hlav sardinek. To doprovázel kouř z hořícího dřeva a hluk bubnů. Dodnes jsou hlavy sardinek napíchnuté na větvičce cesmíny k vidění jako dekorace provázející oslavy secubunu.

zdroj obrázku


Kromě domovů se secubun oslavuje i ve svatyních a chrámech, kde je po celý den mnoho k vidění, včetně zápasů sumó a dalších tradičních zábav. Navíc jsou i zde rozhazovány sójové boby a návštěvníci se je snaží chytit, aby získali štěstí. Používané sójové boby jsou v japonštině nazývány fuku mame - boby štěstí.

Další tradicí vázající se k dnešnímu dni je pojídání ehó maki 恵方巻き, doslova rolky směřující ke štěstí, což je typ suši, konkrétněji futomakizuši (tlusté umotané suši), kdy se rolka nenakrájí, jak je tomu běžně zvykem, ale pojídá se v celku. Tento zvyk pochází původně z Ósaky, ale viděla jsem tyto rolky i zde v Tokiu. Náplní ehó maki je sedm surovin, které jsou považovány za symboly štěstí, např. úhoř či houby šítake. Navíc by měl člověk toto suši jíst s tváří otočenou tím směrem, který je ten rok považován za šťastný - letos je to jihozápad.





Zdroje:
http://www.japan-guide.com/e/e2285.html
http://www.jnto.go.jp/eng/attractions/event/traditionalevents/a70a_fes_setsubun.html
http://www.kyotoguide.com/ver2/event/event%20archive2-.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat